Home Biotech beleggen Novartis op overnamepad

Novartis op overnamepad

by Paul

Opnieuw een grote overname in de biotech sector: het Zwitserse Novartis ziet zijn kans schoon en koopt Medicines Co., enkele weken nadat dat bedrijf veelbelovende testresultaten naar buiten bracht betreffende een kandidaatmedicijn.

Novartis betaalt $9.7 miljard, zittende aandeelhouders van Medicines Co. krijgen een premie van $85 per aandeel. De Zwitsers hebben het vooral gemund op het veelbelovende cholesterolmedicijn van Medicine Co.: inclisiran. Onlangs meldde het biotech bedrijf dat men van plan is om begin 2020 een verzoek tot marktintroductie in te dienen bij de toezichthouder voor de volksgezondheid.

Overnames voor meer marktaandeel

Voor Novartis is het niet de eerste acquisitie dit jaar. Onder de huidige CEO, Vazant Narasimhan die sinds februari 2018 het bedrijf leidt, doen de Zwitsers een hele reeks overnames om groter marktaandeel te verkrijgen voor middelen op het gebied van kanker en zeldzame aandoeningen.

Zo kreeg Novartis in februari toestemming om Zolgensma op de markt te brengen, een gentherapie voor de behandeling van een spierziekte. De therapie is ontwikkeld door AveXis Inc. en Novartis nam dit bedrijf in 2018 over voor $8.7 miljard. Het kocht in oktober 2018 ook Endocyte Inc. voor $2.1 miljard.

Met het binnenhalen van deze drie biotech bedrijven krijgt Novartis er dus direct een arsenaal aan (toekomstige) geneesmiddelen bij.

Het kandidaat-medicijn van Medicines Co. nam een belangrijke horde afgelopen zomer. Het middel blijkt een gunstige werking te hebben bij het verlagen van cholesterol bij patiënten.

Aandeel met 300% koerswinst

Het aandeel van het bedrijf is dit jaar tot nu toe met meer dan 300% gestegen. Hierdoor heeft Medicine Co nu een marktkapitalisatie van $ 5,60 miljard. De acquisite door Novartis is daardoor duurder dan wanneer deze maanden geleden zou zijn gedaan. De Zwitsers hebben nu wel in ieder geval meer zekerheid over het verkregen kandidaat-medicijn.

Als participant van het Welgesteld Biotechnologie Fonds investeert u mee in de biotech bedrijven die morgen zomaar zouden kunnen worden overgenomen door een grote farmaceut. Interessant voor ù als belegger. Het fondsmanagement analyseert en belegt voor de lange termijn in de meest veelbelovende biotech bedrijven.

Meer weten over hoe ROI asset management belegt? Bekijk de website van ROI asset management op www.roiassetmanagement.com.

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment